Ciekawostki o czerwonym winie warto znać z dwóch powodów. Po pierwsze dla siebie, żeby wiedzieć, co kryje się za każdym łykiem tego trunku. Z drugiej strony po to, aby móc zabłysnąć w towarzystwie garścią interesujących informacji na jego temat.

Wina czerwone. 5 ciekawostek, których na pewno nie znasz

#01 Czerwone wino jest bardzo zdrowe!

Przyjęło się, że kieliszek czerwonego wina podany do obiadu poprawia trawienie. Mało kto jednak wie, że wino jest naprawdę bardzo zdrowe, zwłaszcza to czerwone i wytrawne. Jakie są właściwości zdrowotne wina? Zawiera ogromne ilości polifenoli, flawonoidów i przeciwutleniaczy, dzięki którym pozytywnie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale również młody wygląd. Oczywiście wszystko z umiarem! Sięgając po wina czerwone – rafa-wino.pl to miejsce, w którym znajdziesz ich naprawdę wiele – warto wybrać takie, które właściwości prozdrowotnych ma najwięcej i pomaga m.in. na problemy z sercem i układem krążenia. To może być np. Papale Primitivo di Manduria, wino pochodzące z najstarszych winnic z okolic Morza Jońskiego, produkowane z owoców krzewów o doskonałej jakości.

#02 Odchudzasz się? Nie musisz rezygnować z wina!

Osoby, które przechodzą na dietę, rezygnują z alkoholu. Wtedy alternatywą może być wino bezalkoholowe, np. Chardonnay lub Merlot od Barrels & Drums. Warto wiedzieć, że kieliszek wina raz na jakiś czas nie jest niczym złym. Zwłaszcza gdy wybierzemy czerwone wino wytrawne, które ma najmniej kalorii. Kieliszek wina zawiera średnio od 100 do 120 kalorii, a w przypadku wina wytrawnego czerwonego jest to najniższa wartość kaloryczna przy standardowej objętości 150 ml. Mało tego wino wytrawne zawiera prozdrowotne substancje, które wspomagają naturalne spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w organizmie. Brzmi dobrze!

#03 Popularne węgierskie wino to… bycza krew!

Jednym z najbardziej znanych węgierskich win jest bikavér, co w tłumaczeniu oznacza ni mniej, ni więcej co „bycza krew”. Na temat pochodzenia tej nazwy krąży pewna legenda. Podobno węgierskie wino nazwali tak Turcy po ataku na zamek w Egerze. Stwierdzili oni, że Węgrzy odparli atak ottomańskiej armii właśnie dlatego, że pili czerwone wino, które dało im siłę byka. Popularność win typu bikavér do dziś jest bardzo duża, choć już nie tylko wśród Węgrów. Jeśli chcemy skosztować, jak smakuje bycza krew, powinniśmy spróbować np. Bolyki Egri Bikaver – wina, które w 2019 zdobyło złoty medal w konkursie SWA Sommelier Wine Awards.

#04 Najwięcej czerwonego wina wypija się w Watykanie!

Kto wypija rocznie najwięcej wina? Mogłoby się wydawać, że Francuzi lub Włosi, którzy słyną z zamiłowana do tego trunku. Okazuje się jednak, że największym światowym konsumentem czerwonego wina jest… Watykan. To niewielkie państwo, w którym mieszka mniej niż tysiąc osób, z czego większość to duchowni, zajęło w 2019 pierwsze miejsce z wynikiem 62 litry na osobę rocznie. To bardzo dużo, zwłaszcza że w Polacy wypijają rocznie około 30 x mniej. Warto jednak pamiętać, że do statystyki zalicza się również czerwone wino mszalne, którego w Watykanie zużywa się naprawdę dużo. Swoją drogą ciekawe czy są to głównie wina Il Cardinale i Papale? Oba z szczepu Primitivo.

#05 Jak szybko schłodzić czerwone wino?

Solą! I wcale nie chodzi o to, aby solić nalane do kieliszka wino – to zdecydowanie niewskazane. Trik na szybkie schłodzenie wina polega na tym, że do wiaderka na wino wrzucamy kostki lodu i dodajemy do nich sól, co przyspiesza proces schładzania. Włożona w taką mieszankę butelka wina o wiele szybciej uzyska odpowiednią temperaturę i prędzej będziemy mogli cieszyć się orzeźwiającym trunkiem. Warto tak postąpić szczególnie w przypadku czerwonego i słodkiego Lambrusco.