Światowe dane wskazują wyraźnie, iż liczba osób na diecie wegańskiej należy do największych w historii. Popularność jadłospisu opartego o produkty roślinne jest coraz większa i z każdym rokiem da się zaobserwować, także wśród Polaków, powolne rezygnowanie z mięsa i żywności odzwierzęcej w diecie. Skąd bierze się zainteresowanie ludzi weganizmem, jakie mogą być korzyści tej diety oraz gdzie można szukać zdrowych i smacznych przepisów na roślinne posiłki?

Dieta wegańska – czy jest zdrowa? 

Wiele osób ma wątpliwości dotyczące zdrowotnych właściwości diety wegańskiej. Ludzie obawiają się jej stosowania przede wszystkim ze względu na ewentualne niedobory witamin oraz mikroelementów, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jednakże dieta wegańska, jak i każdy inny rodzaj żywienia, która została we właściwy sposób zbilansowana, może nie tylko zastąpić tradycyjny jadłospis zawierający produkty odzwierzęce, ale także w pozytywny sposób wpłynąć na nasze zdrowie. W niektórych przypadkach przejście na dietę wegańską może wręcz wspomóc leczenie pewnych schorzeń i zapewnić nową, lepszą jakość życia.

Zwolennicy weganizmu utrzymują, że powoduje on zmniejszenie się ciśnienia krwi i obniżenie poziomu “złego” cholesterolu LDL, a to z kolei znacząco przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowalności na miażdżycę oraz nadciśnienie tętnicze. Stosowanie diety wegańskiej powinny przemyśleć również osoby chorujące na cukrzycę typu 2.

Odpowiednio zbilansowana dieta wegańska w znaczący sposób wpływa także na zmniejszenie wagi. Osoby zmagające się z nadwagą i otyłością mogą wiele zyskać, jeśli uda im się ograniczyć w diecie mięso, a z czasem również zrezygnować z wszelkich innych produktów odzwierzęcych.

Przepisy na wegańskie potrawy

Co jednak z jakością potraw w diecie wegańskiej? Wiele osób nie wyobraża sobie bowiem smacznego posiłku, jeśli nie będzie on zawierał w sobie mięsa. Czy możliwe jest przyrządzenie potrawy wyłącznie z roślinnych składników?

Na to pytanie dała odpowiedź Marta Dymek, autorka słynnego bloga oraz serii książek kucharskich “Jadłonomia”. Gotowanie jest dla Dymek nie tylko ogromną pasją, ale także i misją: tworząc “Jadłonomię” postawiła sobie za cel przekonanie tysięcy Polaków, że jadłospis oparty na diecie roślinnej może być nie tylko pożywny, ale i pyszny. W jej książkach znajdziemy wiele oryginalnych i prostych w wykonaniu potraw, które zachwycą każde, nawet najbardziej wybredne podniebienie.

Jeśli zatem rozważasz przejście na dietę wegańską, sięgnij po “Jadłonomię” Marty Dymek już dziś – na pewno nie pożałujesz.