Miód jest nie tylko bardzo smaczny, ale posiada też mnóstwo właściwości leczniczych. Wprawdzie miód to produkt bardziej kaloryczny od cukru, ale jest bogactwem substancji odżywczych, podczas gdy cukier zawiera tylko puste kalorie.

Jest bardzo łatwo przyswajany przez organizm. Posiada działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, doskonale radzi sobie także z wirusami. Miód posiada również silne działanie przeciwzapalne, przyspiesza oczyszczanie ran, wykazuje właściwości przeciwbólowe. To nieoceniony produkt w walce z różnymi chorobami i w regeneracji organizmu.

Cenną właściwością miodu jest działanie uspokajające. Spożywanie miodu to sposób na poprawę samopoczucia i nastroju, miód stosowany jest przy apatii, nerwicach, wyczerpaniu nerwowym, nadpobudliwości, bezsenności.

Główne rodzaje miodów

Główne rodzaje miodów to: miód gryczany, miód rzepakowy, miód lipowy, miód wielokwiatowy, miód spadziowy, miód akacjowy, miód wrzosowy, miód manuka.

Za najzdrowszy z miodów uważany jest miód manuka znajdujący się w ofercie sklepu bee.pl. Stał się bardzo popularny dzięki swym właściwościom wzmacniającym i antyseptycznym. Skutecznie zapobiega infekcjom.

Choć cena miodu manuka jest dość wysoka, nie należy się do niego zniechęcać. Należy go traktować bardziej jak lek niż produkt spożywczy.

Miód gryczany jest bogaty w witaminy B1, B2, C, PP oraz w mikro- i makroelementy. Ma działanie oczyszczające, wzmacnia pracę serca i układu krążenia, przyspiesza regenerację i gojenie ran.

Miód wielokwiatowy jest stosowany w leczeniu chorób serca, wzmacnia serce, naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie krwi.

Miód rzepakowy jest pomocny w leczeniu schorzeń wątroby, trzustki, dróg moczowych, łagodzi szkodliwe skutki palenia papierosów i picia alkoholu. Ma działanie detoksykacyjne.

Wiele osób spożywa miód tylko od czasu do czasu. Jest to jednak produkt, który powinno się na stałe włączyć do swojej diety. Wielu z nas narzeka na brak energii, na kiepskie samopoczucie, na nawracające infekcje. Kupujemy różnorodne tabletki, syropy, suplementy diety. A większość tych specyfików można zastąpić tym cudownym, zdrowym i naturalnym produktem – miodem.

Miodem można zastąpić cukier, można słodzić nim herbatę, dodawać do mleka, bardzo zdrowe jest picie na czczo szklanki wody z dodatkiem miodu i cytryny. Miodem można smarować kanapki. A najlepiej smakuje miód spożywany prosto ze słoika.

Sprawdź też: Korzyści ze zdrowego odżywiania