W ostatnim czasie świat serwuje nam mnóstwo przykrych informacji i sprawia, że często nie mamy humoru i nastroju do działania. Okazuje się, że jest na to sposób! Przedstawiamy yerba mate – napój, który pomoże utrzymać koncentrację, doda energii i pozwoli poskramiać nowe wyzwania! I to w 100% naturalny!

Yerba mate – właściwości

Napary z yerba mate to doskonałe źródło witamin i minerałów. Ostrokrzew paragwajski zawiera bowiem witaminy z grupy B regulujące m.in. pracę układu nerwowego. Oprócz tego, w jego składzie znajdują się witaminy A i C odpowiedzialne za wspomaganie odporności. Yerba mate to również źródło kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów, takich jak wapń, magnez, selen czy żelazo.

Na uwagę zasługują jednak przede wszystkim właściwości pobudzające – dzięki wysokiej zawartości naturalnej kofeiny yerba mate może być traktowana jako zdrowszy zamiennik kawy. Zdrowszy z kilku powodów – po pierwsze, w przeciwieństwie do kawy yerba mate nie wypłukuje z organizmu minerałów, a wręcz przeciwnie – regularnie spożywana może zapobiegać rozwojowi niedoborów. Co więcej, kawę zwykle pije się z dodatkiem cukru, ciastek, słodkich syropów czy mleka, co podnosi jej kaloryczność. Yerba mate, z kolei, jest najczęściej podawana bez dodatku cukru – w suszu często zawarte są suszone owoce lub, w niektórych przypadkach, naturalny słodzik. Efekt pobudzenia po wypiciu naparu utrzymuje się nawet przez kilka godzin. Warto wspomnieć o produktach typu yerba mate energia, czyli suszach z dodatkiem guarany. Owoc ten z racji dość wysokiej zawartości naturalnej kofeiny jest częstym składnikiem napojów energetycznych.

Yerba mate – skąd pochodzi?

Yerba mate, choć to swego rodzaju wizytówka Ameryki Południowej. Przypuszcza się, że jako pierwsi już kilkaset lat temu zaczęli wykorzystywać ją Indianie z plemienia Guarani. Mieli oni docenić ostrokrzew paragwajski właśnie za jego właściwości pobudzające i wykorzystywać go przed polowaniami w ramach wzmocnienia koncentracji. Ostrokrzew paragwajski to wiecznie zielone drzewo, które z racji specyficznych wymagań bytowych występuje jedynie na niektórych obszarach – w Brazylii, Argentynie i Paragwaju. To właśnie te trzy kraje należą do światowej czołówki, jeśli chodzi o światową produkcję i eksport. Warto wiedzieć, że w każdym z nich inny rodzaj suszu uchodzi za tradycyjny. W Brazylii przykładowo ceniony jest susz zielony, suszony powietrzem oraz chimarrao, czyli bardzo drobno zmielone liście mające świeży, roślinny smak. W Paragwaju, z kolei, ceni się intensywne w smaku, dymne i pylaste yerby takie jak Guarani. Mocny smak i silne, długotrwałe pobudzenie to coś w sam raz dla osób potrzebujących sporego zastrzyku energii! Na rynku dostępne są także yerby z dodatkami owocowymi i ziołami – yerba mate niejedno ma imię i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie!

Jak pić yerba mate?

Przyrządzanie yerba mate związane jest ze swego rodzaju rytuałem. Należy bowiem przestrzegać kilku zasad, aby napar był smaczny, a jego spożywanie komfortowe i przyjemne. Po pierwsze, należy wykorzystać odpowiednią ilość suszu. Przyjmuje się, że optymalna dawka zawiera ok. 30 g produktu. Oczywiście w zależności od indywidualnych preferencji można ją zmniejszyć lub zwiększyć. Susz wsypuje się do naczynka, a następnie przechyla je tak, aby utworzyć niewielki kopczyk opierający się jedynie o jedną stronę matero. W puste miejsce wkłada się bombillę, a następnie całość zalewa wodą. Jednym z kluczowych czynników jest jej temperatura – woda nie może być zbyt gorąca. Wrzątek sprawia, że yerba mate zaczyna tracić swoje właściwości i zyskuje bardzo gorzki smak. Maksymalna temperatura do zalania yerba mate to 80 stopni, jednak ta wartość może zmieniać się w zależności od rodzaju produktu. Warto jednak wiedzieć, że yerba mate można przygotować również przy użyciu zimnej wody lub soku. Wówczas otrzymuje się tzw. terere, czyli yerba mate na zimno. To rozwiązanie lubiane przede wszystkim w Paragwaju, gdzie wysokie temperatury potrafią dać się we znaki. Zimna yerba to doskonały sposób na ukojenie podczas upalnych letnich dni.

Zestaw do yerba mate – co kupić?

yerba mate w naczyniu z bombillą
yerba mate w naczyniu z bombillą

Chcąc należycie rozpocząć swoją przygodę z yerba mate, warto zaopatrzyć się w kilka kluczowych akcesoriów. Dobrym rozwiązaniem jest także gotowy zestaw do yerba mate – zwykle zawierają one wszystkie akcesoria i produkty, które mogą przydać się początkującym mateistom. Wśród nich najważniejsze są dwa: tykwa i bombilla. Tykwa to specjalne naczynko, w którym przygotowuje się napar. Pierwotnie wykonywano je właśnie z owoców tykwy, czyli dyni kalabasowej. Ze względu na wygodę użytkowania i komfort utrzymania czystości, obecnie chętniej sięga się np. po tykwy ceramiczne czy aluminiowe, które można myć przy pomocy detergentów, a nawet zmywarki. Chcąc być nieco bliżej tradycji, warto przyjrzeć się również matero palo santo, czyli naczynku wykonanemu ze świętego drzewa, które pod wpływem ciepłego naparu uwalnia przyjemny aromat. Alternatywę stanowi również guampa, czyli naczynko do terere wykonywane z bydlęcego rogu lub kopyta. Drugim niezbędnikiem jest bombilla – specjalna rurka wyposażona w filtr umożliwiający oddzielenie naparu od fusów. Najlepsze akcesoria do yerba mate znajdziesz na Poyerbani.pl.