Wydatki na żywność zajmują sporą pozycję w naszym budżecie i są jednymi z tych kosztów, z których po prostu nie da się zrezygnować. Żywność jest droga, a rosnąca inflacja sprawia, że będzie jeszcze droższa. Musimy się nauczyć, jak oszczędzać jedzenie, po to by skutecznie zadbać o swój portfel, ale też środowisko. Nie ma nic gorszego niż marnowanie żywności. Poznaj 7 zasad, które pozwolą ci rozsądnie gospodarować jedzeniem z korzyścią dla Twojego portfela, a także dla środowiska.

„Jedzenie to zawsze decyzja, nikt nie zmusza ręki do podniesienia jedzenia i włożenia go do ust”. – Albert Ellis, Michael Abrams, Lidia Dengelegi

7 sposobów na rozsądne gospodarowaniem jedzeniem i oszczędzanie

#01 Kupuj tylko to, czego potrzebujesz

To nawyk za czasów niedoborów, gdy kupienie czegokolwiek było walką i wymagało wielu wyrzeczeń. Dziś żywność dostępna jest przez cały czas, w ogromnym wyborze, a mimo to mamy tendencje do nadmiernego gromadzenia żywności. Zwróć uwagę, co dziej się w sklepach, szczególnie przed świętami lub dniami wolnymi i uderz się w piersi. Być może i w twoim wózku już nic więcej się nie zmieści. Kupuj tyle, ile faktycznie potrzebujesz.

#02 Zakupy rób z listą

Sprzedawcy robią wszystko, aby sprzedać nam towar. To po to są promocje i upusty na sprzedaż na przykład wielopaków. Musisz nauczyć się panować nad zakupami, a najlepszy sposób na to, to robienie zakupów z listą. Nie ma nic prostszego niż opracowanie tygodniowego jadłospisu, złożonego z ulubionych potrwa domowników, zrobienie listy i jej zrealizowanie. Masz pewność, że nie stracisz czasu i kupisz dokładnie to, czego potrzebujesz.

#03 Wykorzystuj wszystko

Zero waste to dziś hasło klucz oszczędzania i ekologii. Po prostu trzeba nauczyć się wykorzystywać dokładnie wszystko. Nie ma w tym nic odkrywczego, bo nasze babki i prababki gotowanie z resztek opanowały do perfekcji. Tylko one robiły to z biedy, a my z rozsądku. Ważne jest, że takie gotowanie daje naprawdę ogromną satysfakcję i bywa źródłem kulinarnych odkryć.

#04 Prawidłowo przechowuj

Niestety mnóstwo żywności marnujemy przez to, że nie potrafimy jej prawidłowo przechowywać. Suszenie, wekowanie czy solenie to metody naszych prababek, które warto sobie przypomnieć. Nam jest dziś o wiele łatwiej, bo dysponujemy dodatkowo lodówkami i zamrażarkami. Najważniejsza jest szczelność opakowań, ważna także gdy przechowujemy produkty suche, takie jak makarony czy ryż. Podstawą powinno być minimalne gromadzenie zapasów, bo to po prostu niepotrzebne. Raz w miesiącu zrób sobie tydzień opróżniania zamrażarki i spiżarki. To twój tydzień na oszczędności.

#05 Zamrażaj produkty sezonowe

Głównie do tego celu powinna nam służyć zamrażarka. Jedzenie sezonowe oprócz tego, że jest zdrowe, jest po prostu tanie, bo w sezonie ceny produktów znacząco spadają. Nic dziwnego, że mrożenie to sposób na spore oszczędności.

#06 Gotuj na dwa, trzy dni

Gotowanie posiłków pochłania czas, ale i energię, która także nie jest za darmo. Warto nauczyć się gotowania na dwa, trzy dni, bo tyle spokojnie możemy przechowywać gotowe dania. Warto opanować gotowanie potraw jednogarnkowych lub pieczenie ich jednocześnie. Równie ważną zasadą jest gromadzenie wszystkich domowników przy stole o tej samej godzinie, po to, by wielokrotnie nie odgrzewać posiłku i nie tracić energii.

#07 Korzystaj z rabatów, zwrotów na kartę i kart lojalnościowych

Dużym sieciom sklepowym zależy na utrzymaniu stałej grupy klientów, dlatego bardzo chętnie rozdają karty lojalnościowe. Jeśli do sklepu mamy blisko i regularnie robimy w nim zakupy, warto skorzystać, bo zyskamy kilka złotych rabatu przy każdych zakupach. Równie korzystne może być płacenie kartą, bo banki także podpisują umowy rabatowe ze sklepami. Przeglądaj też gazetki z promocjami na dany tydzień albo skorzystaj z aplikacji, która porównuje ceny w różnych sklepach. Oczywiście nie chodzi o to, by kupować wszystko, co sklepy oferują w promocji. Sztuką jest wybierać w niższych cenach tylko to, co jest nam aktualnie naprawdę potrzebne.

„Niemarnowanie pieniędzy to najlepszy sposobó na zaoszczędzenie pieniędzy”. – Mokokoma Mokhonoana

Sprawdź też: 10 sposobów jak być bardziej EKO i oszczędzać pieniądze

A Ty jakie masz sposoby aby oszczędzać na zakupach spożywczych i nie marnować jedzenia?