Nie jest tajemnicą, że antyoksydanty są niezwykle korzystne dla zdrowia. Antyoksydanty to siła z natury. Uważa się, że przeciwutleniacze zawarte w żywności mogą pomóc w zapobieganiu rakowi, odwrócić lub spowolnić proces starzenia się, wzmocnić układ odpornościowy, zwiększyć energię i poprawić zdrowie serca i innych organów.

Biorąc pod uwagę wszystko, co wiemy o antyoksydantach i ich korzystnych właściwościach, zadziwiające jest, że więcej ludzi nie wzbogaca diety o wystarczającą ilość owoców i warzyw, które są podstawowym źródłem antyoksydantów. Eksperci zalecają spożywanie co najmniej pięciu porcji owoców i warzyw dziennie, twierdzą też jednak, że jeszcze lepiej zjadać od siedmiu do dziesięciu porcji. Jak jeść więcej antyoksydantów? Oto dziesięć praktycznych sposobów. Zaczynamy!

“Zdrowe odżywianie jest formą miłości do siebie”.

Oto 10 kroków do wzbogacenia twojej diety o większą ilość antyoksydantów

#01 Śniadanie

Śniadanie nie musi być kanapką wchłoniętą pośpiesznie w drodze do drzwi. Wrzuć trochę truskawek i banana do blendera. Wlej swoją pyszną mieszankę do kubka i możesz wyjść z domu.
W ten sposób powiększysz swoje dzienne spożycie owoców o jedną do trzech porcji.
Możesz też wrzucić kilka jagód do zimnych lub gorących płatków śniadaniowych.

Powiedzmy, że naprawdę nie masz czasu rano i zazwyczaj chwytasz coś w biegu. W tej sytuacji pomoże ci pierwszy lepszy sklep spożywczy, oferujący świeże owoce. Za około 5 złotych kupisz kilka bananów lub jabłek, które zapewnią ci sporą dawkę przeciwutleniaczy.

#02 Przekąski

Oto prosty sposób, aby uzyskać więcej antyoksydantów w diecie. Co powiesz na garść rodzynek na przekąskę, albo kilka świeżych czerwonych winogron? Zanurz kilka truskawek w roślinnym jogurcie. Poczujesz się dekadencko, ale jagody zapewnią Ci kolor, którego szukasz. Potrzebujesz chrupkości? Co powiesz na kilka małych marchewek zanurzonych w hummusie? Rozważ garść orzechów ziemnych dla chrupkości i przyjemnego zastrzyku przeciwutleniaczy.

#03 Obiad i kolacja

Może to zabrzmi banalnie, ale dodanie sałatki do każdego z głównych codziennych posiłków może bardzo poprawić ogólny stan zdrowia i samopoczucie. Sałatki nie muszą być nudne i nie muszi to być tylko zielona sałata. Jeśli stawiasz na klasykę, dodaj kilka plasterków czerwonej papryki do zielonej sałatki, kilka pomidorów do sałatki greckiej lub cierpką żurawinę do sałatki z zieleniny. Przygotuj w pięć minut sałatkę brokułową na lunch, lub bądź odważny i wymieszaj sałatkę ryżową z melanżem świeżych warzyw, takich jak fasola, pomidory, papryka i czerwona cebula.

#04 Deser

Jagody, z cukrem, słodzikiem lub bez niego albo z czekoladą to wspaniały sposób na zakończenie dnia zdrowego, bogatego w antyoksydanty jedzenia.

#05 Napoje

Zamień napoje gazowane na herbatę lub kawę, z których oba zawierają związki przeciwutleniające. Wypij kieliszek wina do kolacji lub zrób sobie yerby.

#06 Myśl nieco szerzej

Wiemy, że możemy uzyskać naszą dawkę przeciwutleniaczy z jagód, sałatek i tym podobne, ale naukowcy twierdzą, że silne przeciwutleniacze można znaleźć również w różnej nieoczekiwanej żywności, jak ziemniaki, karczochy i małe czerwone fasolki. Fasola w rzeczywistości może mieć więcej mocy przeciwutleniającej niż borówki, jak twierdzą eksperci. Warto więc do sałatki ryżowej pełnej warzyw, dodać kilka fasolek dla pozyskania jeszcze większej ilości przeciwutleniaczy.

#07 Gotuj lekko

Myślisz, że jesteś dobry, przygotowując warzywa każdej nocy na kolację dla swojej rodziny. Ale jeśli zwykłeś rozgotowywać warzywa, pozbawiasz ich wielu zbawiennych właściwości przeciwutleniających. Gotuj warzywa na parze, nie w wodzie i wyłącz gaz, gdy wciąż będą mieć jasny kolor i większość swojej mocy.

#08 Uprawiaj własny ogródek

Eksperci uważają, że ludzie, którzy sadzą i zbierają warzywa z własnych podwórek są bardziej chętni, by jeść więcej warzyw i owoców niż ludzie, którzy kupują swoje produkty ze sklepu. Załóż więc ogródek, patrz jak rośnie i dosłownie jedz owoce swojej pracy.

#09 Zabierz swoją zdrową dietę na wakacje

Zbyt wielu z nas uważa, że wyjazd na wakacje to okazja do wzięcia urlopu od wszystkiego, w tym od zdrowego odżywiania. Pomyśl o wakacjach jako o sposobie na zapoznanie się z nowymi potrawami. Zamów ciekawe danie warzywne w restauracji, a następnie zwróć uwagę na to, jak szef kuchni przygotował potrawę.

#10 Naucz się gotować

Jeśli gotujesz, to nie otwierasz torebek i pudełek. Gotowanie polega na szorowaniu i obieraniu warzyw, przygotowywaniu całych potraw i zwracaniu uwagi na sposób gotowania. Jeśli zamawiasz jedzenie na mieście każdego wieczora, masz o wiele mniejsze szanse na spożywanie porządnych pokarmów oraz naturalnych owoców i warzyw, które stanowią podstawę naszego spożycia przeciwutleniaczy.

“Ci, którzy myślą, że nie mają czasu na zdrowe odżywianie się, prędzej czy później będą musieli znaleźć czas na chorobę”.  – Edward Stanley

Sprawdź też: Jak być zdrowym i silnym? 5 filarów idealnego zdrowia